KALSİYUM (Ca) EKSİKLİĞİ

Eksiklik Belirtileri:

  • Meyvede uç çürüklüğü, meyve sıkılığında kayıp ve ölme
  • Mantarımsı meyve oluşumu
  • Meyvede düşük depolama potansiyeli
  • Domateste çiçek ucu çürüklüğü
  • Havuçta boş noktalar
  • Yapraklarda kıvrılma ve kahverengi lekeler
  • Acı benek
  • Uç kısımda yanıklık, yaprak uçlarında ölme ve kurumalar
  • Çatlama
  • Genç tarakların dökümü

Görülmesinde Etkili Nedenler:

  • Yüksek azot, potasyum ve Magnezyum uygulanması
  • Sıcak, kuru sezonlar
  • Yüksek potasyum seviyesi
  • Geniş boyutlu meyveler
  • Toprakta kalsiyumun yokluğu veya alınamaması
  • Ph değerinin 8 in üzerine çıkarak kalsiyumun çözünürlüğünün azalması
  • Bitkide terlemenin az olması
  • Organik madde miktarının düşük ve katyon değişim kapasitesinin az olması
  • Bitkinin hızlı büyümesi
  • Fotosentezin az olması

Bitki beslenmesindeki önemi:

  • Hücre bölünmesi ve büyümesini sağlar.
  • Hücre zarlarının düzenli çalışması ve devamlılığını sağlar.
  • Meyvenin depo ömrünü uzatır.
  • Hücre zarında sertlik meydana getirerek dayanıklılık sağlar.
  • Calmudilin adlı protein kompleksi oluşturur. Buda birtakım enzimleri harekete geçirir.
  • Hücre içinde oksalat ve fosfatlar meydana getirir. Bu da ozmotik basıncı ayarlar.
Elmada Kalsiyum (Ca) eksikliği. Domateste Kalsiyum (Ca) eksikliği. Şeker pancarında Kalsiyum (Ca) eksikliği. Şeker kamışında Kalsiyum (Ca) eksikliği. Kavunda Kalsiyum (Ca) eksikliği.