FAALİYET BÖLGEMİZ

TEKİRDAĞ

Verimli toprakları ve uygun iklim şartlarıyla çok çeşitli ve bol ürün alınır. Türkiye'nin ayçiçeği bahçesidir. Türkiye'de yetişen ayçiçeğinin % 25'i bu bölgede yetişir. Tahıl ve sanayi ürünleri başta gelir. Bağcılık, kavun-karpuz ve sebzecilik oldukça gelişmiştir. Başlıca tarım ürünleri arasında buğday, arpa, yulaf, mısır, ayçiçeği, kanola, şekerpancarı ve soğan yetişir. Sebze üretimi çok ilerlemiştir. Elde edilen domatesle bol miktarda patlıcan, kabak, bezelye, bakla, semizotu, taze soğan ve sarımsak İstanbul'a sevk edilir.

Meyvecilik de çok gelişmiş olup kavun, karpuz, üzüm ve çok miktarda kiraz yetişir. Elma yetiştiriciliği artmaktadır. Toprağı az, ürünü bol il olarak tanınır.

EDİRNE

Edirne'de çeşitli tarım ürünleri yetişir. Ovaları çok bereketlidir. Tarla tarımı çok gelişmiştir. Tahılda buğday, sanayi ürünlerinde ayçiçeği ön sırayı alır. Meyvecilikte, kavun, karpuz yetiştiriciliği ve bağcılık ileridir. Son 10 senede tarım ürünleri bir kat artmıştır. Buğday, pirinç, ayçiçeği, fasulye, susam, kanola, domates, patlıcan, pırasa ve lahana ilde yetiştirilen başlıca tarım ürünleridir.

Meyve olarak kavun, üzüm, karpuz, elma, armut, erik, kızılcık ve badem önemli yer tutar. Sulama, gübreleme ve modern tarım araçları kullanma hususunda önde gelen iller arasındadır.

KIRKLARELİ

Faal nüfusun % 70'i tarım, hayvancılık, balıkçılık, ormancılık ve avcılıkla uğraşır. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, yulaf, mısır, fasulye, şekerpancarı, ayçiçeği ve kanoladır.

Sebze ve meyvecilik ileridir. Lahana, karnabahar, pırasa, taze fasulye, soğan, sarımsak, biber ve domates yetiştirilen başlıca sebze ürünleridir.

Yetişen meyveler erik, elma, armut, şeftali, kiraz, üzümdür. Son yıllarda ceviz ekili alanlar artmaktadır. Tarımda sulama, gübreleme, ilâçlama ve modern tarım araçlarını kullanma yaygındır. Kirazı ve çavdarı meşhurdur. Ayçiçeği bol yetişir.

ÇANAKKALE

Çanakkale'de ekilen arazi 200.000 hektara yakındır. Başlıca tarım ürünleri ayçiçeği, buğday, arpa, yulaf, çavdar, susam, tütün, baklagiller (fasulye, nohut, bezelye ve börülce)dir. Bağcılık çok ileridir. Çavuş, hafızali, kozak, karadikenli, elhamra, karasakız ve mevrupalya üzümleri meşhurdur. Zeytin istihsalinde Balıkesir, İzmir ve Aydın'dan sonra dördüncü sırada yer alır. 35.000 hektarlık zeytinlik sahası vardır. Kavun, karpuz, şeftali, ceviz, erik, badem, vişne, elma, armut, kiraz gibi meyveler ve domates ve biber başta olmak üzere, patlıcan, pırasa, lahana, ıspanak ve havuç gibi sebzeler de bol miktarda yetişir.

İSTANBUL

İstanbul ilinde nüfusa nazaran ekilen arazi az olmasına rağmen verimi yüksektir. İl dahilinde her bakımından modern bir tarım yapılmaktadır. Modern tarım araçları oldukça fazladır.

Buğday, arpa, yulaf, mısır, bakla, ayçiçeği ve soğan en çok ekilen bitkilerdir. Sebze ve meyve ihtiyacını kendi imkânlarıyla karşılayamaz, dışarıdan sebze gelir. En çok domates, lahana, patlıcan, taze soğan, taze fasulye, kabak, bezelye ve karnabahar yetişir. İstanbul il dâhilinde elma, armut, üzüm, şeftali, ayva ile az miktarda erik, kiraz, vişne, muşmula, incir, nar yetişir. İstanbul ilinde çiçek yetiştirme oldukça gelişmiştir. Esasen Türkiye'de en çok çiçek tüketen il de İstanbul'dur. Yalova ile Kanlıkavak-Emirgan arasında modern ve büyük çiçek seraları vardır.